Zapraszamy do świata przepełnionego smakami i obficie przyprawionego historyczną wiedzą. Tegoroczny cykl odbywa się pod wspólnym hasłem „Praktyczna i wytworna kuchnia międzywojenna”. Podczas spotkań będziemy zgłębiać wybrany temat z zakresu historii kulinariów, kultury stołu i zwyczajów żywieniowych w przedwojennej Polsce.
Uczestniczki i uczestnicy rodzinnego gotowania podczas warsztatów rekonstrukcyjnych odkryją z nami tajniki sztuki kulinarnej sprzed lat i skosztują własnoręcznie przygotowanych potraw.
Każde ze spotkań jest oddzielnym wydarzeniem. Obecność na pozostałych warsztatach z cyklu nie jest wymagana.
Dla kogo: rodziny z dziećmi w wieku powyżej 7 lat
Kiedy: niedziele, godz. 11.00
- 17 listopada
- 15 grudnia
Gdzie: Villa Intrata, ul. Stanisława Kostki Potockiego 23
Bilety: normalny – 90 zł, ulgowy – 60 zł; dostępne online i w kasie muzeum
Paryż Północy, czyli gastronomia warszawska
Czy w przedwojennej Warszawie były kawiarnie sieciowe? Gdzie można było zjeść najlepsze raki, a gdzie potańczyć? Podczas warsztatu dowiemy się, czym różnił się handelek od baru szybkiej obsługi oraz gdzie w Warszawie serwowano curry z baraniny. Poznamy sławne rody cukierników oraz najbardziej wykwintne restauracje. W części kulinarnej przygotujemy popularne dania warszawskiej gastronomii.
Sprzedaż biletów rusza 4 listopada o godz. 9.00
Kontakt:
Anastazja Bierzgalska