Ładowanie Events
Data początkowa
15.09 / 11:00
Data końcowa
15.09 / 12:30
Adres
Stanisława Kostki Potockiego 23, Warszawa

Zapraszamy do świata przepełnionego smakami i obficie przyprawionego historyczną wiedzą. Tegoroczny cykl odbywa się pod wspólnym hasłem „Praktyczna i wytworna kuchnia międzywojenna”. Podczas spotkań będziemy zgłębiać wybrany temat z zakresu historii kulinariów, kultury stołu i zwyczajów żywieniowych w przedwojennej Polsce.

Uczestniczki i uczestnicy rodzinnego gotowania podczas warsztatów rekonstrukcyjnych odkryją z nami tajniki sztuki kulinarnej sprzed lat i skosztują własnoręcznie przygotowanych potraw.

Każde ze spotkań jest oddzielnym wydarzeniem. Obecność na pozostałych warsztatach z cyklu nie jest wymagana.

Dla kogo: rodziny z dziećmi w wieku powyżej 7 lat

Kiedy: niedziele, godz. 11.00

  • 15 września
  • 20 października
  • 17 listopada
  • 15 grudnia

Gdzie: Villa Intrata, ul. Stanisława Kostki Potockiego 23

Bilety: normalny – 90 zł, ulgowy – 60 zł; dostępne online i w kasie muzeum

Sezonowo, lokalnie, oszczędnie, czyli praktyczne zakupy

Kiedy jest sezon na królika, a kiedy na raki? Jakie sposoby stosowano, by nie dać się oszukać w sklepie i na targowisku? Czy można było zimą zjeść mizerię, a zupę posypać świeżym koperkiem? Zalety lokalności i sezonowości poznamy na konkretnych przykładach z poradników i książek kucharskich. Ponadto dowiemy się, w jaki sposób konserwowano żywność tanio i beż użycia chemii. Nauczymy się rozpoznawać świeżość produktów i ugotujemy posiłek zgodnie z zasadami sezonowości i lokalności.

Sprzedaż biletów rusza 2 września o godz. 9.00

Kontakt:

Anastazja Bierzgalska

m: abierzgalska@muzeum-wilanow.pl

Miejsce wydarzenia
Villa Intrata, Stanisława Kostki Potockiego 23
Warszawa, Poland
Szczegóły
Data :
15 wrzesień 2024
Godzina :
11:00 - 12:30
Kategorie :
Link do wydarzenia:
Dzielnica
Wilanów
Udostępnij

Inne wydarzenia: