Zapraszamy do świata przepełnionego smakami i obficie przyprawionego historyczną wiedzą. Tegoroczny cykl odbywa się pod wspólnym hasłem „Praktyczna i wytworna kuchnia międzywojenna”. Podczas spotkań będziemy zgłębiać wybrany temat z zakresu historii kulinariów, kultury stołu i zwyczajów żywieniowych w przedwojennej Polsce.
Uczestniczki i uczestnicy rodzinnego gotowania podczas warsztatów rekonstrukcyjnych odkryją z nami tajniki sztuki kulinarnej sprzed lat i skosztują własnoręcznie przygotowanych potraw.
Każde ze spotkań jest oddzielnym wydarzeniem. Obecność na pozostałych warsztatach z cyklu nie jest wymagana.
Dla kogo: rodziny z dziećmi w wieku powyżej 7 lat
Kiedy: niedziele, godz. 11.00
- 15 września
- 20 października
- 17 listopada
- 15 grudnia
Gdzie: Villa Intrata, ul. Stanisława Kostki Potockiego 23
Bilety: normalny – 90 zł, ulgowy – 60 zł; dostępne online i w kasie muzeum
Sezonowo, lokalnie, oszczędnie, czyli praktyczne zakupy
Kiedy jest sezon na królika, a kiedy na raki? Jakie sposoby stosowano, by nie dać się oszukać w sklepie i na targowisku? Czy można było zimą zjeść mizerię, a zupę posypać świeżym koperkiem? Zalety lokalności i sezonowości poznamy na konkretnych przykładach z poradników i książek kucharskich. Ponadto dowiemy się, w jaki sposób konserwowano żywność tanio i beż użycia chemii. Nauczymy się rozpoznawać świeżość produktów i ugotujemy posiłek zgodnie z zasadami sezonowości i lokalności.
Sprzedaż biletów rusza 2 września o godz. 9.00
Kontakt:
Anastazja Bierzgalska